söndag 22 november 2009

Mnemonics

Man lär sig dem en i taget, plockar upp dem på vägen, men blir förvånad över hur många som faktiskt finns.

Vissa undrar jag varför man överhuvudtaget behöver en (Certain Doctors Luv Saddling Coeds = Cervical, Dorsal, Lumbar, Sacral, Coccyx).

Andra undrar jag vem som behöver en (Screw The Lawyer Save A Patient = Superior thoracic, Thoracoacromiol, Lateral thoracic, Subscapular, Anterior circumflex humeral, Posterior circumflex humeral, vilket är grenarna från Axillary artery)
.

http://www.medicalmnemonics.com/ för några hundra till.

Min favorit var LAB RAT för Left Atrium Bicuspid, Right Atrium Tricuspid (hjärtklaffarna)

fredag 20 november 2009

Pocket size litterature

Du har säkert sett dem på Grey's Anatomy, de små böckerna som alla läkarstudenter halar fram ur fickan när de ställs inför något de ska kunna från huvudet. Jag har två som varit oumbärliga för mig under denna termin; Differential Diagnosis (Raftery, Lim, Östör) och Neurological Examination Made Easy (Fuller)

Differential Diagnosis är egentligen en lång förteckning av symtom. Varje symtom följs av en mängd orsaker sorterade efter vanlighet. Boken använder en överskådlig grön, gul, röd färgkodning för hur vanliga eller ovanliga symtomen är för de olika tillstånden.
Vidare beskrivs vilka andra symtom man kan titta efter och vilka tester man kan göra eller ta. Jag kan tänka mig att det är en bra bok att ha i kliniken för att dubbelkolla så man inte missar något i sin differential diagnos.
Hitills har jag använt den till de hemuppgifter vi fått under hösten där den kommit väl till användning.

Titeln Neurological Examination Made Easy låter som en oxymoron men är faktiskt rätt översiktlig när man lär känna boken.
De olika kapitlen tar upp olika delar av neurologisk undersökning med tillhörande rutiner och har en hel del flödesscheman för ställande av diagnos (vilket kanske inte är av största vikt för oss, men ändå intressant.)
Boken har tydliga bilder, både på utförande av tester och enklare anatomiska modeller och är väldigt praktiskt klinisk i sitt upplägg.

Lustigt nog fanns inte någon av dessa böcker med på den litteraturlista som vi fick från skolan. Neurological Examination var ett tips från vår föreläsare i Clinical Neurology och Differential diagnosis var ett tips från en kursare som numer arbetar som kiropraktor.

måndag 16 november 2009

Internet som källa

Ibland går det helt enkelt snabbast att hitta information på nätet, även om tillförlitligheten inte alltid är så hög. Man kan visserligen hitta det mesta på wikipedia men den senaste favoriten, MedicineNet.com, känns mer utförlig och verifierad. Enligt uppgift skriven av amerikanska läkare.

Siten har en väldigt utförlig och översiktlig förteckning av patologier, vilket kommer väl till pass just nu.

söndag 1 november 2009

Inför Allt för hälsan




Satt och tittade på stockholmsmässans hemsida igår kväll då jag fått en inbjudan av någon av kroppsterapeuternas leverantörer och upptäckte att varken Osteopatförbundet eller någon av skolorna finns representerade.

Däremot kunde man hitta Axelssons, KI, Kroppsterapeuternas Yrkesförbund, Naprapat högskolan och Svenska naprapatförbundet. Bland väldigt många andra.

Även kiropraktorerna verkar ha ställt sig utanför mässan i år. Tittar man på seminarielistan ser man snabbt att Naprapati är väl representerat, kanske lite till överdrift. Du kan gå på seminarium om hårmineralanalys eller ayurvediska föryngringskurer men inte om Osteopati?

Jag är lite nyfiken på varför det är så här. Troligt är att NPH/Naprapatförbundet går in med ganska mycket pengar i evenemang som detta och får därför mycket utrymme. Att Naprapati är så stort i just Sverige (och bara Sverige även om det växer i övriga norden numer) har om jag förstått saken rätt avgjorts av intensiv marknadsföring. Goda resultat lär väl också spela in förstås.

Några intressanta påståenden från Allt för hälsans hemsida:

"[mässan] ska inspirera och motivera till ett hälsosammare liv"
"Förra året passerade över 25.000 hälsointresserade barn, unga, familjer och pensionärer genom portarna"
"Intresset från media var också stort, med närmare 300 journalister på plats"

Det låter som ett bra tillfälle för Svensk Osteopati att visa sig, eller?

allt för hälsans site