fredag 20 november 2009

Pocket size litterature

Du har säkert sett dem på Grey's Anatomy, de små böckerna som alla läkarstudenter halar fram ur fickan när de ställs inför något de ska kunna från huvudet. Jag har två som varit oumbärliga för mig under denna termin; Differential Diagnosis (Raftery, Lim, Östör) och Neurological Examination Made Easy (Fuller)

Differential Diagnosis är egentligen en lång förteckning av symtom. Varje symtom följs av en mängd orsaker sorterade efter vanlighet. Boken använder en överskådlig grön, gul, röd färgkodning för hur vanliga eller ovanliga symtomen är för de olika tillstånden.
Vidare beskrivs vilka andra symtom man kan titta efter och vilka tester man kan göra eller ta. Jag kan tänka mig att det är en bra bok att ha i kliniken för att dubbelkolla så man inte missar något i sin differential diagnos.
Hitills har jag använt den till de hemuppgifter vi fått under hösten där den kommit väl till användning.

Titeln Neurological Examination Made Easy låter som en oxymoron men är faktiskt rätt översiktlig när man lär känna boken.
De olika kapitlen tar upp olika delar av neurologisk undersökning med tillhörande rutiner och har en hel del flödesscheman för ställande av diagnos (vilket kanske inte är av största vikt för oss, men ändå intressant.)
Boken har tydliga bilder, både på utförande av tester och enklare anatomiska modeller och är väldigt praktiskt klinisk i sitt upplägg.

Lustigt nog fanns inte någon av dessa böcker med på den litteraturlista som vi fick från skolan. Neurological Examination var ett tips från vår föreläsare i Clinical Neurology och Differential diagnosis var ett tips från en kursare som numer arbetar som kiropraktor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar