tisdag 29 mars 2011

Bloggläget våren 2011

I rent studiesyfte tittar jag till google listningen på sökorden blogg+osteopati ibland. Nu ligger den här bloggen på topp och har därmed petat ner hästforumet från toppen (tack och lov) men även Cindys osteopatblogg, tätt följt av en av skolans officiella bloggar (som i den länken bloggar om den här bloggen visserligen).

Sen kommer Karin Jidhe på tidningen Mama som har hittat till Andreas Graham tack vare Linda Lampenius som också bloggar om sina osteopatbesök hos Andreas.

Hetast just nu i den något begränsade osteopatiska bloggosfären är givetvis stylistbloggaren Kristina Norman på Expressen som var på SCOM i helgen för att producera en informationsfilm om just utbildningen. Hoppas att hon följer upp och berättar hur det går.

Kul att det skrivs mer och mer på nätet om osteopati och kul att få toppa så klart.

onsdag 16 mars 2011

Guldklimp från Trick or Treatment

I kapitlet om Kiropraktik kan man läsa detta (sidan 179 i den engelska utgåvan):

Another treatment option, which we would recommend ahead of chiropractic therapy, is osteopathy.

Osteopaths have largely shed the more bizarre beliefs and claims from their early days and are today more solidly grounded in science.

They (osteopaths) usually employ gentler techniques which cause fewer adverse side-effects.

They (osteopaths) use less X-rays and are less likely to employ untested diagnostic methods.

They (osteopaths) generally do focus on conditions relating to the spine and the musculoskeletal system, leaving other diseases to other specialists.


Jag har inget emot kiropraktik men om HSV ska citera den här boken i sin definition av osteopati borde de nog ha läst den först. Kiropraktik som ju är ett legitimerat yrke i sverige där utbildningen ses som högre utbildning.

tisdag 8 mars 2011

Massage, kvinnogöra?

Mitt första företagsuppdrag var genom ett mindre friskvårdsföretag. Två unga, duktiga tjejer som drev en säkert växande verksamhet. Jag var nyanställd och deras enda manliga massör. Vi var på kick-off middag och jag minns hur ämnet kvinnliga förebilder kom upp.

"Tala om för mig en av dina kvinnliga förebilder. Det får inte vara din mamma eller flickvän." Sa en av delägarna.

Jag måste erkänna att jag blev lite ställd av frågan och har tänkt på det en hel del sen dess. Har fortfarande lite svårt att klämma fram något som känns sant. Det gäller nog manliga förebilder också. Kollegor och lärare är väl det som ligger närmast och de vardagshjältar som finns nära. Men förebilder? Jag tror att jag är dålig på förebilder. Karaktärer från filmer räknas antagligen inte.

Tyvärr blev det sämre med uppdrag för företaget och jag blev uppsagd på grund av arbetsbrist. Jag kunde inte låta bli att peta lite i varför de sa upp just mig (med tanke på att de anställt efter mig) och det kom fram att de hade haft lite problem att få mig uthyrd, flera av deras kunder hade helt enkelt problem med manliga terapeuter. Det fanns säkert flera andra skäl, de hade flera duktiga terapeuter med mycket mer erfarenhet än mig, alla kvinnor.

Givetvis är jämlikhet och likställdhet en fin sak att prata om, men när det kommer till kritan är det ofta pengarna som talar. Ge kunden vad kunden vill ha. Medelstora företag har bara råd med så mycket integritet.

De stora företagen har det inte så lätt heller. Men de har kanske lite mer spelrum. Större uppdrag kan ofta ta in en manlig och en kvinnlig terapeut i jämlikhetens namn. Eller har man bara gömt problemet lite snyggt? De som är ok med att gå till en man kan göra det och de som föredrar att gå till en kvinna kan göra det.

Här har jag möts av en hel del intressanta upplevelser. Kvinnor som vänt i dörren när de sett att det är en manlig vikarie, som besvärat undrar varför ingen talat om att ordinarie (kvinnliga) massör var borta. Eller männen som, enligt kollegans utsago, inte vill komma för han "kanske gillar det för mycket". Vad tror de att jag gör i behandlingsrummet egentligen? Och människor av bägge kön som tycker att det är jättejobbigt att klä av sig inför en relativt främmande man. Vilket jag respekterar fullt ut så klart.

Nu är inte det här ett stort problem för mig, men det får mig ofta att tänka om jag inte skulle ha haft lite fler privata kunder om jag var kvinna. I denna storstad där man som kund faktiskt kan välja och vraka bland terapeuter. Manliga som kvinnliga.

Jag kom på en kvinnlig förebild, ledsen men det får bli en filmkaraktär.

onsdag 2 mars 2011

Att observera

I måndags hade vi några observatörer med i handledarkliniken. Elever från år 1 och 2. Det var tydligen både intressant och väldigt lärorikt.

Jag kommer ihåg mina egna första observationstillfällen för fyra år sedan. Då fanns det inte någon handledarklinik utan skolan ordnade så att vi fick observera vissa av lärarna som tog emot egna patienter.

Det verkar som om man blir mer formad av dessa tidiga erfarenheter än man kan tro. Den första osteopat som jag observerade var Matthieu Boulat. Sedan dess har både jag och min sambo gått på behandling hos honom och jag minns att jag tyckte att hans sätt att jobba var minst sagt intressant.

Ända fram tills han och Emma flyttade till Frankrike nu i Februari har jag haft privilegiet att fortsätta observera hans arbete emellanåt, vilket har varit otroligt lärorikt. Hoppas verkligen att kunna ge tillbaka det på något sätt framöver.

En lustig sak var att jag råkade plocka fram mina gamla anteckningar från detta första observationstillfälle för bara någon dag sedan och upptäckte att en av de absolut första patienterna jag fick observera var också en av de absolut sista. Det kändes nästan poetiskt.

Stort tack till Matthieu och Emma. Ni bor i Frankrike nu men finns ständigt närvarande när jag jobbar med patienter på handledarkliniken här i Stockholm.