onsdag 9 februari 2011

10000 massörer kan inte vara fel!

Fick Medicinsk kursforums nyhetsbrev idag och blev varse att Branschrådet nu har certifierat den 10000de massören. Ett pressmeddelande berättar hur
Certifierade massörer är den absolut största gruppen av
terapeuter i Sverige, med fler utövare än alla andra terapiformer tillsammans.
Vilket är nog en sanning med modifikation. För om jag förstår saken rätt har alla som går Naprapatutbildningen möjlighet att certifiera sig efter sitt första år. Där skulle man kunna räkna bort ungefär 1000 som gjort certifieringen men som nu jobbar som Naprapater. Sen har vi alla andra terapeuter som valt att certifiera sig som massör men som huvudsakligen jobbar med andra terapiformer eller som vidareutbildat sig efter certifieringen. Sist men inte minst kan man ställa sig frågan hur många som en gång certifierat sig och som valt att fortsätta att jobba som massörer. En på tio är en siffra som jag hört. Hård konkurrens om kunderna, överetablering av terapeuter, intresse och ork är nog de största anledningarna till att man väljer ett annat yrke. Men ändå envisas man med att påskina att
Arbetsmarknaden växer för certifierade massörer.

Ja, men utbudet av massörer är väldigt mycket större än efterfrågan. I min erfarenhet i alla fall. Flera stora utbildningsanordnare som trycker ut hundratals certifierade massörer varje termin och vart ska de ta vägen?

Vill man in på företagen har man riktigt hård konkurrens med starka aktörer som garanterat har en välslipad säljorganisation och en outsinlig källa av terapeuter att sätta in. Såklart kan man arbeta för dessa företag, det gör jag själv, men jag är tveksam till att man kan få ihop en full månadslön på det. De stora leverantörerna måste så klart vinna något på sitt arbete.

Så javisst, 10000 certifierade massörer låter jättebra. Men det känns som om massagebranschen, dvs branschorganisationer och utbildare, ständigt försöker haussa sig själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar